TALIN HIKKORIVIIKONLOPPU OLI MENESTYS


Joukkueet ryhmäkuvassa ennen tiukkaa ottelua. Vasemmalla Suomen joukkue johon kuuluivat Risto Lehtinen, Jussi Markkanen, Mika Hjorth, Jussi Karttunen, Petri Soini, Antti Paatola ja Ken Chapman. Oikealla ruotsalaiset Michael Kurpatow, Pehr Thermaenius, Jörgen Isberg, Jürgen Krestna, Patric Andersson, Britta Nord ja Michael Edin.

Tasaista molempina päivinä

Suomen ja Ruotsin välinen hikkoriottelu aloitti Talin hikkoriviikonlopun perjantaina. Seitsenhenkisillä joukkueilla pelattu ottelu oli tasainen. Ottelu pelataan reikäpelinä hieman muunnelluilla säännöillä. Ruotsi voitti otteluista kaksi, Suomi voitti kolme ottelua ja kaksi päättyi tasan. Sovelletun pistelaskun mukaisesti ottelu päättyi tasan kummallakin joukkueella ollessa yhtä paljon voitettuja reikiä.

Lauantaina pelatussa hikkorigolfin avoimessa SM-kisassa miesten mestaruus jäi Suomeen mukana olleiden ruotsalaisten pelaajien hyvästä pelistä huolimatta. Ikaalisten Golfin Hannu Narvi pelasi tasaisen kierroksen voittaen tuloksella 80. Neljä lyöntiä hänestä jäi paras ruotsalainen Jörgen Isberg. Naisten sarjassa voittoon pelasi ruotsalainen Britta Nord, jolla on ansiolistallaan myös Saksan hikkorimestaruus ja monta mitalisijaa Ruotsin hikkorimestaruuskisoista. Toiseksi tuli Ruotsissa asuva suomalainen Heli Emmoth.

Mestaruuksien lisäksi samassa yhteydessä ratkottiin Suomen vanhin hikkoripalkinto, Finnish Hickory Open. Tämän tasoituksin pelattavan lyöntipelin voitti Hannu Narvi nettotuloksellaan 77. Seuraavat sijat menivät Ruotsiin Pehr Thermaeniukselle ja Jürgen Krestnalle.

Reikäpeli Ryder Cupin hengessä


Ottelu alkakoon. Pehr Thermaenius katsoo kun Petri Soini avaa ottelun.

Maaottelun pelimuoto on reikäpeli hieman tavallisuudesta poikkeavin säännöin. Käytössä oli ns. Sunningdale-sääntö ja pelit pelattaan ’holes up’. Sunningdale-sääntö tarkoittaa sitä, että jos jossakin vaiheessa kierrosta toinen pelaajista on vähintään kaksi reikää häviöllä, hän saa seuraavalla väylällä yhden lyönnin tasoituksen vastustajaltaan. Näin taataan että ottelut pysyvät tasaisina loppuun asti. Muutenhan ottelut pelattiin ilman tasoituksia. Holes up puolestaan merkitsee sitä, että ottelut pelattaan loppuun asti ja kaikki voitetut väylät laskettaan. Näin toinen joukkue voittamalla yhden ottelun reilusti voi kuitata montakin niukkaa häviötä. Pelimuoto myös takaa, että lopputulokset ratkaistaan aina viimeisellä viheriöllä. Vastaava pelimuoto on käytössä useimmissa hikkoriotteluissa Britanniassa kun hikkoripelaajat pelaavat otteluita klubijoukkueita vastaan.

Maaottelu Ruotsia vastaan on aina sytyttänyt suomalaiset, samoin ruotsalaiset. Niin nytkin. Tähän kolmatta kertaa pelattavaan otteluun suomalaiset lähtivät pienoisina altavastaajina. Ensimmäisen kisan suomalaiset voittivat yllättäen, viime vuonna Ruotsissa suomalaisten tappio oli suurinumeroinen. Tällä kertaa tavoitteena oli pitää kamppailu tiukkana ja siinä myös onnistuttiin.

Yllätystuloksia maaottelussa

Ensimmäisenä parina pelasivat Ruotsin joukkueen kapteeni Pehr Thermaenius ja Suomen Petri Soini. Pehr on pelannut hikkorigolfia jo toistakymmentä vuotta kun taas Petri on hikkorigolfarina aika lailla aloittelija. Peli kulki yleensä petrin komennossa griinin kanttiin mutta loistavalla lähipelillä Pehr teki selvää jälkeä ja voitti lopulta ottelun 4 up.


Toinen pelipari, Jürgen Krestna ja Ken Chapman

Seuraavassa parissa matkaan lähtivät ruotsalaisten virolaisvahvistus Jürgen Krestna ja suomalaisten amerikkalaisvahvistus Ken Chapman. Ken on taitava reikäpelaajaa joka pelasi kotikentällään. Hän hyödynsi taitonsa ja voitti ottelun 2 up. Kolmannessa ottelussa Suomen Risto Lehtinen sai vastaansa hyvän ruotsalaisen naispelaajan, Britta Nordin. Hän on moninkertainen mitalisti Ruotsin hikkorimestaruuskisoista ja hallitseva Saksan hikkorimestari naisten sarjassa. Ottelu oli tasainen kaken aikaa ja Risto sai tyytyä 1 up voittoon. Näin Suomi oli kutistanut Ruotsin hankkiman neljän reiän johdon yhteen.

Neljäntenä matkaan lähtivät Ruotsin Patric Andersson ja Suomen Antti Paatola. Ottelu alkoi rutsalaisittain hyvin ja suomalaisittain huonosti. Seitsemän väylän jälkeen Antti oli jo 5 down Patricin pelattua nämä seitsemän ensimmäistä väylää parissa. Sitten kummallekin tuli huono väylä ja tuplabogi jonka Antti sai Sunnigdale-säännöllä. Se käänsi momentumin. Myös seuraavat kuusi väylää tulivat Suomelle ja Antti oli siirtynyt 1 up. Loppu oli tasaista vääntöä jossa kumpikin vei reikiä vuorollaan. Viimeistä väylää lähdettiin pelaamaan tasatilanteessa ja kumpikin oli viimeisellä viheriöää neljällä reilun metrin päässä reijästä. Patric ehdotti jakoa ja Antti suostui. Ruotsi johti edelleen yhdellä.


Kättely tasatun ottelun jälkeen. Patric Andersson ja Antti Paatola

Viidentenä matkaan lähtivät Suomen Jussi Markkanen ja Ruotsin Michael Edin. Odotettavissa oli tasainen matsi, kaksi vuotta sitten Harjattulassa samat herrat jakoivat ottelunsa. Tasainen ottelu olikin. Lopulta Michael voitti yhdellä ja Ruotsi siirtyi tilanteeseen 2 up. Vuoroon tulivat Suomesta Mika Hjorth ja Ruotsista Michael Kurpatow. Molemmat ovat pitkaaikaisia hikkorigolfareita ja herrojen tasoituksetkin ovat samaa tasoa neljän paikkeilla. Odotettavissa oli siis tasainen ja korkeatasoinen ottelu. Mika piti kuitenkin Milaelin hyvin kurissa ollen johdossa suurimman osa kierrosta. Lopulta hän tasoitti maaottelun voittamalla oman ottelunsa 2 up.

Viimeisessä ottelussa pelasivat Suomen Jussi Karttunen ja Ruotsin Jörgen Isberg. Molemmat ovat hikkorigolfareina aloittaneet tänä keväänä mutta hyvinä pelaajina omaksuneet pelin erinomaisesti. Jörgen noin kahden tasoituksella ja pitkälyöntisenä oli ennakkosuosikki. Hän olikin alkuvaiheissa kierrosta jo neljä down. Pikkuhiljaa Jussi taisteli itsensä tuntumaan erityisesti hyvällä lähipelillään griinien ympäristössä. Niinpä ottelu lopultä päättyi tasatilanteeseen ja niin kävi myös koko maaottelulle. Kiertopalkinnon sääntöjen mukaan se jäi Svenska Golfhistoriska Sällskapetin haltuun. Seuraavan kerran siitä pelataan ensi vuonna Djursholmin kentällä Tukholmassa.


Kapteenit kiinni kiertopalkinnossa

Miesten mestaruus Suomeen, naisten mestaruus Ruotsiin

Lauantaina pelattiin tasoituksettomana lyöntipelinä hikkorigolfin avoimista Suomen mestaruuksista ja samalla tasoituksilla Finnish Hickory Open tittelistä. Mukana olivat molempien joukkueiden pelaajien lisäksi iso joukko suomalaisia pelaajia, heidän joukossaan edellisenä iltana Belgiasta senioreiden EM-kisasta Suomeen palannut Hannu Narvi joka kotimatkallaan halusi aloittaa hikkorikautensa.

Naisten sarjassa oli mukana kuusi pelaajaa. Suosikin paineita kantoi ruotsalainen Britta Nord. Mukana olivat myös aikaisemmat mestarit Tea Sahlberg ja Kaisu Sjöblom. Mukana oli myös ruotsinsuomalainen Heli Emmoth joka johtikin puolimatkassa kisaa kahden lyönnin erolla ennen Britta Nordia joka hieman takerteli ulosmenossaan. Paluussa Britta kuitenkin löysi tasonsa ja karisti muut kannoiltaan. Voittotulokseksi tuli 94 lyöntiä. Hänestä neljä lyöntiä jäi tasaisesti molemmat puoliskot pelannut Heli Emmoth. Kolmanneksi pelasi kotikentällään Helka Chapman.

Miesten kisa oli ennakkoon ajatellen tiukka ja sellainen siitä tulikin. Puolustava mestari Mika Hjorth sai vastaansa parhaiden suomalaisten lisäksi maaottelussa pelanneet taitavat ruotsalaiset hikkorigolfarit. Yhteensä osallistujia miesten sarjassa oli 22.


Naisten sarjan mitalistit. Keskellä Suomen mestari Britta Nord

Kisan puolivälissä tilanne oli todella tasainen seitsemän pelaajan ollessa kahden lyönnin sisällä. Tässä vaiheessa johdossa olivat Hannu Narvi ja Teemu Tyry 41 lyönnillä. Heistä lyönnin päässä olivat Patrick Andersson, Pehr Thermaenius ja Mika Hjorth. Kaksi lyöntiä johdosta olivat Jörgen Isberg ja Pekka Tarmio.

Mestaruuden ratkaisivat lopulta samassa ryhmässä pelanneet Hannu Narvi ja Jörgen Isberg. Muiden kärkijoukosta hieman lipsuessa he onnistuivat parantamaan peliään. Pikku hiljaa Narvi kasvatti johtoaan Isbergiin ja voitti lopulta neljällä lyönnillä tuloksien ollessa 80 ja 84 lyöntiä. Kolmanneksi lyöntiä heikommin pelasi ensikertalainen, Helsingin Golfklubia edustava Teemu Tyry lyönnillä ennen viime vuoden mestaria Mika Hjorthia.

Hikkorigolfin SM-kisan tulokset löytyvät Helsingin Golfklubin internetsivuilta kohdasta kilpailukalenteri.

Hannu Narvi vei myös Finnish Hickory Openin

Kuudetta kertaa pelattu Finnish Hickory Open sai jo viidennen voittajansa. Tasoituksin pelatun kilpailun voittoon riitti tänä vuonna Hannu Narvin nettotulos 77. Ruotsalaiset Pehr Thermaenius ja Jürgen Krestna ottivat seuraavat sijat tuloksillaan 79 ja 80. Tuloksessa 81 oli kolme pelaajaa, heistä parhaana Nakkila Golfin Raimo Levula.

Kisaviikonloppu Talissa oli erittäin onnistunut niin sään, kilpailujärjestelyjen kuin muidenkin järjestelyjen osalta. Kenttä sopii oikein hyvin hikkorigolfiin. Ruotsalaiset vieraamme kehuivat kenttää ja järjestelyitä kisan jälkeen järjestetyllä juhlapäivällisellä.


Helteinen kierros takana.