ENSIMMÄISET HIKKORIGOLFIN SM-TITTELIT RATKOTTIIN TALISSA


SM-kisan naisosanottajat Talin 14. tiillä.

Kaisu Sjöblom, Mika Hjorth ja Antti Paatola voittivat.

Hikkorigolfin ensimmäiset SM-kisat pidettiin sunnuntaina 23. syyskuuta Talissa upeassa syyskelissä. Kilpailun järjestelyistä vastasi Suomen Golfhistoriallinen Seura. Mukana oli 15 pelaajaa jotka pelasivat miesten ja naisten Suomen Mestaruudesta hikkorigolfissa. Lisäksi kaikkien osanottajien kesken kisailtiin tasoituksellisessa lyöntipelissä Finnish Hickory Openin voittajan tittelistä.

Suomen Mestareiksi itsensä pelasivat Keimolan Mika Hjorth ja Kaisu Sjöblom Pickalasta. Finnish Hickory Openin voittajaksi selvisi Myöskin Keimolaa edustava Antti Paatola.


Anders Sjöblom palkittiin parhaasta aikakauden mukaisesta pukeutumisesta.

Mika Hjortin voitto ei ollut mikään yllätys, hän on ollut keulassa kaikissa kisoissa, mihin hän on tällä kaudella osallistunut. Mikan tulos oli 84 lyöntiä Talin syyskostealla kentällä, missä hikkorigolfin keskeinen ominaisuus, pitkät rullit eivät tällä kertaa auttaneet. Seuraavina melko selvästi takana olivat Kenneth Chapman Talista ja Jussi Markkanen, hänkin Keimolasta. Yhteensä osallistujia miesten sarjassa oli 12.

Naisten sarjan voitosta käytiin tasainen kisa. Paremmalla sisääntulolla voiton siis vei Pickalan Kaisu Sjöblom. Talin Helka Chapman toi perheeseen jo toisen hopeatilan samalla tuloksella voittajan kanssa. Kolamntena oli Nokia River Golfin Tuulia Koivula. Niin Kaisu kuin Helkakin olivat ensikertalaisia hikkorimailojen kanssa.

Tasoituksellisen lyöntipelin voittajaksi pelasi Antti Paatola tuloksella 79. Seuraavana oli jälleen Ken Chapman tuloksella 81 ja Mika Hjorth oli kolmas tuloksella 82. Finnish Hickory Openista käytiin siis tasainen kilpailu. Tämä kisa on vanhin Suomessa pelattava hikkorikisa, nyt tittelistä pelattiin jo kolmannen kerran. Kisan edelliset voittajat Veli-Matti Salminen (2005) ja Jean Johansson (2006) olivat mukana myös tällä kertaa.

Juhlapäivällisellä hienoja esitelmiä ja palkintojenjako.


Illan esitelmöitsijät pelasivat samassa ryhmässä.

Suomen Golfhistoriallinen Seura järjesti SM-kisojen yhteydessä juhlapäivälliset joiden yhteydessä suoritettiin Suomen Mestareiden palkitseminen. Lisäksi päivällisillä kuultiin kaksi kiinnostavaa golfin historiaan liittyvää esitelmää.

Golfhistoriallisen Seuran puheenjohtaja Lassi Tilander kertoi Talin kentän syntyvaiheista ja kehittymisestä sen nykyiseen muotoon mielenkiintoisella tavallaan. Lassihan on kirjoittanut kesän alussa ilmestyneen Talin 75-vuotishistoriikin joten saimme kuulla asiantuntevan ja samalla mieleenpainuvan esityksen Suomen golfin alkuvaiheista.

Talin jäsen Ken Chapman on tutkinut paljon golfin sääntöjen historiaa ja niiden kehitystä vuoden 1744 säännöistä niiden nykymuotoon. Lisäksi hän on aloittanut golfin pelaamisen synnyinmaassaan Yhdysvalloissa aikanaan 1930-luvulla hikkorimailoilla. Hänelle paluu pelin juurille hikkorimailojen myötä oli innostava kokemus ja se näkyi hänen esityksessään. Lisäksi kuulimme esimerkiksi 14 mailan säännön synnystä, stymiesta ja monesta muusta kiinnostavasta seikasta.

Suomen Golfhistoriallinen Seura järjestää ensi kesänä seuraavat hikkorigolfin SM-kisat. Järjestelyt aloitetaan vielä tämän syksyn aikana.


Naisten Suomen Mestari Kaisu Sjöblom vastaanottaa palkintonsa Lassi Tilanderilta (oik.) ja Antti Paatolalta.