RAUTAMAILOJEN KUNNOSTUS


Ensiksi irrotetaan lapa varresta lyömällä kiinnitystappi pois.

Jos maila tuntuu riittävän hyvältä, on ensimmäinen tehtävä irrottaa varsi ja grippi. Varsi irrotetaan lyömällä vartta ja lapaa kiinni pitävä metallitappi irti. Livingstonen suositus on, että maila pistetään irtonaisen lyijypalan päälle ja tappi lyödään alkuun niin, että se uppoaa hieman lyijyyn. Loppu voidaan sitten lyödä alasinta vasten. Työkaluina käytetään vasaraa ja erityistä piikkiä, joka on sopivasti tapin paksuinen. Tapin irrottua varsi yleensä lähtee irti heti. Jos ei, liimausta voidaan irrotella kuumentamalla lapaa tai naputtelemalla sitä puupalikalla tai jollakin muulla pehmeällä esineellä, ei metallivasaralla.

Varren ollessa irti ensimmäiseksi tarkastetaan, että se on täysin ehjä, vailla mitään lohkeamia tai halkeamia. Mikäli varressa on jotain vikaa, tulee se korvataan toisella, ehjällä varrella. Korjattu varsi ei kestä kauaa lyöntien rasitusta.


Holkki puhdistetaan kaikesta epätasaisuudesta kuten vanhasta liimasta.

Varren irrottua sekä varren pää että lavan holkki puhdistetaan kaikesta liimasta ja muusta epäpuhtaudesta. tähän tarvitaan erilaisia viiloja hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Varren ollessa irti, se suoristetaan tarvittaessa. Suoristaminen tapahtuu sivelemällä varsi pellavaöljyllä ja kuumentamalla se. Kun varsi on riittävän kuuma, sen pystyy suoristamaan vaikka omaa polvea vasten. Varo kuitenkin polttamasta vartta. Kokemus opettaa sopivan lämpötilan.


Varren holkiin upotettava kärki sovitetaan mahdollisimman tarkkaaan holkkiin sopivaksi.

Varren tulee sopia holkkiin hyvin, liian pieni varsi ei koskaan tule riittävän tiiviisti kiinni ja liian iso ei tietenkään mahdu. Holkin sisään tuleva osa tulee siis ohentaa holkkiin sopivaksi. Tämä on erityisen tärkeätä kun lapaan kiinnitetään uutta vartta. Uusi varsi valitaan aina sellaisista varsista, jotka ovat ’liian isoja’ holkkiin. Mikäli varressa oleva kiinnitystapin reikä ole täsmälleen oikealla kohdalla, se täytetään liimaamalla siihen sopiva puutikku.

Kun varsi on tarvittaessa suoristettu ja sovitettu holkkiin sopivaksi, se käsitellään sään kestäväksi. Varsi hiotaan ensin hienolla hiekkapaperilla ja lopuksi hienolla teräsvillalla. Sitten se sivellään tai spreiataan sopivalla lakalla tai värnissalla. On kuitenkin pidettävä huolta siitä, että ainetta ei joudu varren kärkiosaan, siis siihen osaan, joka tulee holkin sisään.


Varren liimaus kuivataan aina lapa ylöspäin hyvän tuloksen takaamiseksi.

Varsi kiinnitetään holkkiin korkealaatuisella epoksiliimalla. Sitä sivellään molempiin osiin, holkin sisäpintaan ja varren siihen osaan, joka upotetaan holkkiin. Liimatessa tulee tarkastaa, että varsi tulee oikein päin. Puun syiden tulee olla poikittain lyöntisuuntaan nähden. Tämä on tärkeätä. Mikäli syyt ovat jotenkin muuten, ei varsi kestä lyönnin aiheuttamaa rasitusta. Näin suoritettu liimaus tulee aina kuivata lapa ylöspäin jotta liima valuu kiinnittämään vartta eikä mahdollisesti holkin pohjalle. Jos varressa ollut kiinnitystapin reikä on oikealla kohdalla, hammastikku tai vastaava on tässä vaiheessa sopiva apuväline pitämässä varsi ja lapa oikeassa kohdassa keskenään. Joka tapauksessa jokin aika liimauksen jälkeen, ennen liiman kuivumista, kannattaa tarkastaa että kaikki on kohdallaan.

Lopuksi kiinnitetään kiinnitystappi. Tarvittaessa porataan reikä varteen holkin reikien kautta. Reikään lyödään pehmeästä rautalangasta sopivan kokoinen (yleensä 1/8 tuumaa)tappi, joka katkaistaan siten, että tappi tulee muutaman millin ulos molemmilta puolilta. Sitten tappia aletaan takoa alasinta vasten siten, että se täyttää reiän täydellisesti ja leviää jonkin verran sen ulkopuolellekin. Molemmin puolin. Kun tappi on näin kiinnitetty tukevasti, työ viimeistellään viilalla ja hienolla hiekkapaperilla häivyttäen lavan ja tapin yhtymäkohta. Liitoksen voi vielä vahvistaa kietomalla liitoskohtaan kerroksen tukevoittavaa nyöriä.