PELISETTI HIKKORIPELIIN


Tällä setillä olen itse opetellut hikkoripeliä. Setissä on brassie, 1-iron, mid-iron, mashie, toinen mashie, mashie niblick, niblick ja putteri. 1-iron on avauksiin ja toinen mashie täyttää aukkoa mashien ja mashie niblickin välissä.

Oman erityispiirteensä hikkoripelaamiseen tuo pelissä käytettävän mailasetin kokoaminen. Mailojen kokoaminen yksitellen vie aikaa. Etsiminen voi olla hauskaa tai sitten turhauttavaa, asenteesta riippuen.

Tarkoituksena on löytää setti, jossa kaikki mailat ovat keskenään sopivassa suhteessa lavan kaltevuuden, varren pituuden ja jossain määrin lie-kulman suhteen. Sensijaan tämän päivän käsitteet swing weight ja shaft flex eivät ole kovin tärkeitä koska puuvarsissa on eroja. Tärkeintä tässä tapauksessa on pelaajan kokema yleinen tuntuma hänen heiluttaessaan mailaa. Mailojen tekijöillä tai iällä ei sinänsä ole mitään merkitystä, ne kun eivät mitenkään takaa tavoiteltuja ominaisuuksia.

Pelaajalla tulisi olla koko joukko ’raakamateriaalia’ josta pelattavat mailat jalostetaan. Varaston kokoon vaikuttaa tietysti tavoitteena olevan setin koko ja settien lukumäärä.

Perussetti

Ralph Livingstone , yksi hikkoripelaamiselle omistautuneista mestaripelaajista suosittelee perussetin kokoonpanoksi seuraavaa yhdistelmää:
    - brassie
    - mid-iron
    - mashie
    - mashie niblick
    - niblick
    - putteri

Setissä ei siis ole mailoja kuin kuusi kappaletta. Se saattaa tuntua vähältä tämän päivän pelaajalle, joka on tottunut neljääntoista mailaan. Osa hikkoripelin viehätystä onkin osata sopeuttaa pelinsä selvästi pienempään mailamäärään. Esimerkiksi Harry Vardon, voittaessaan ennätykselliset kuusi Open mestaruuttaan kantoi mukanaan vain kahdeksaa mailaa.


Valmiina kentälle.

Tällä setillä pääsee hyvin alkuun. Pelikokemuksen karttuessa löytää sitten ne aukot, mitä setissä on omaa peliä ajatellen. Tällaisina paikkoina Livingstone mainitsee pitkän raudan brassien ja mid ironin väliin, samoin maila mid ironin ja mashien väliin. Totuus kuitenkin on, että pitkät raudat olivat tuohon aikaan ehkäpä vieläkin vaikeampia kuin tänä päivänä.

Mikäli tavoitteena on pelata vain muutama kierros kesässä, perussetti riittää hyvin tähän tarkoitukseen. Jos pelaaminen hikkoreilla on tiiviimpää, kannattaa settiä kehittää paremmin omaan peliin sopivaksi. Jos pelaaminen on säännöllistä ja tiivistä, useamman setin rakentaminen on suositeltavaa.

Setin kokoaminen

Settiä kootessa kannattaa pitää mielessä, että tuohon aikaan mailojen nimet ja nimiin liitetyt ominaisuudet vaihtelivat suuresti eri tekijöiden välillä ja jopa saman tekijän mailoissa. Livingstone sanoo havainneensa 11 asteen eroja mitatessaan mashie-mailojen lofteja. Samoin vaihtelevat mailojen muutkin ominaisuudet.

Mailojen nimiä enemmän tulee kiinnittää huomiota siis loftiin ja varren pituuteen. Ja tietenkin siihen, miltä maila tuntuu käteen. Mailojen loftille voi laatia jonkinlaisen tavoitetaulukon, esimerkiksi perussetissä mailat voivat olla noin 9 asteen välein:
    - brassie, 16 astetta, 105 cm
    - mid-iron, 25 astetta, 97 cm
    - mashie, 34 astetta, 93 cm
    - mashie niblick, 43 astetta, 91 cm
    - niblick, 52 astetta, 90 cm

Tällaisen setin löytäminen saattaa olla vaikeata ja sen löytämiseen voi mennä vuosia. Siksi on syytä ainakin aluksi hyväksyä poikkeamia itselleen asettamastaan tavoitteesta. Ja iloita jokaisesta löydöstä, mitkä tuovat omaa settiä lähemmäksi tavoitetta.