GOLF OLYMPIALAISISSA

Ehkä kaikki eivät sitä tiedä, mutta golf on ollut aikanaan olympialaji. Golfia pelattiin vuosina 1900 Pariisissa ja 1904 St. Louisissa. Myös vuoden 1908 Lontoon Olympialaisiin golf valmistautui osallistumaan mutta Olympiakomitea ei hyväksynyt R&A:n suvereniteettia golfin suhteen ja tie olympialajina loppui lyhyeen.


Golfin ensimmäinen olympiavoittaja George Sands. Hänellä näkyy olleen melko lennokas swingi.

Pariisi 1900

Pariisissa käytiin neljä erillistä olympialaista golfkilpailua.Kisat käytiin lokakuun 2. ja 4. päivien välisenä aikana. Paikkana oli Compiègne, noin sata kilometriä Pariisin pohjoispuolella.

Ensimmäinen kilpailu oli miesamatööreille. Se käytiin 36 reiän lyöntipelinä ja siihen osallistui kaksitoista kilpailijaa. Olympialaisen kultamitalin voitti Charles Sands Yhdysvalloista. Hänet tunnetaan myös vuoden 1895 US Amateurin finaalin hävinneenä osapuolena, siis toisena. Toiseksi tuli lyönnin hävinneenä Walter Tutheford Iso-Britanniasta.

Seuraavana päivänä kilpailivat naiset. Heidän pelinsä oli yhdeksän reiän lyöntipeli. Osallistujia oli kymmenen ja voittaja oli jälleen Yhdysvalloista. Voittajan nimi oli Margaret Abbott. Tämä oli muuten ensimmäinen olympalainen kilpailu, jossa naiset kilpailivat.

Kolmantena kilpailupäivänä kilpailtiin tasoituksellinen kilpailu. Voittaja oli Albert Lambert. Samana päivänä pelattiin myös neljäs kilpailu, ammattilaisten lyöntipeli. Siihen osallistui kuitenkin vain kaksi ranskalaista ammattilaista.

 

St Louis 1904


Olympiavoittaja vuodelta 1904, kanadalainen George S. Lyon

Näissä Olympialaisissa golfin järjestelyistä vastasi Albert Lambert, yksi edellisten kisojen voittajista. Kilpailut pidettiin Glen Echo Golf Clubilla. Kaikki osallistujat olivat pohjoisamerikkalaisia, 74 yhdysvaltalaista ja 3 kanadalaista. Kilpailuja oli monia, esimerkiksi puttikilpailu iltavalaistuksessa. Ainoastaan kaksi kilpailuista oli kuitenkin Olympiakilpailuja.

Joukkuekilpailu pidettiin syyskuun 17. päivänä. Kuutta kymmenjäsenistä joukkuetta odotettiin paikalle mutta vain kolme ilmestyi. Western Golf Association Team voitti kilpailun ylivoimaisesti.

Toinen kilpailu oli henkilökohtainen kilpailu. Se pelattiin 36 reiän reikäpelinä ja se kesti kuusi päivää. Voittaja oli Kanadan George Lyon. Hän oli kahdeksankertainen Kanadan mestari mutta 46-vuotiaana ei kuulunut kilpailun ennakkosuosikkeihin. Finaalissa hän kuitenkin kukisti Chicagon Henry C. Eganin 3 & 2.