Kuvassa pelimailani 1920-luvun bägissä. Tekemäni ylimääräiset nyöritykset näkyvät hyvin.

Pelimailani

Itselle sopivien mailojen löytäminen ei välttämättä ole helppoa. Ei vaikka hyllyssä olisikin muutama sata mailaa. Mailojen ominaisuudet vaihtelevat suuresti eivätkä kaikki mailat sovi kaikkiin svingeihin. Toisaalta, kun peli on muutenkin uuden opettelua, ei aina voi sanoa, johtuvatko huonot lyönnit huonosta tekniikasta vai huonoista mailoista. Itse lähden siitä, että tekniikkani on huonompi kuin mailani.

Olen siis valinnut joukon mailoja valikoimistani, kunnostanut ne pelikelpoisiksi ja lähtenyt pelaamaan. Kunnostaessani mailoja vahvistin putteria lukuunottamatta kaikkien vartta ylimääräisellä punoksella estääkseni varren murtumisen. Osa mailoista oli heti käteen sopivia, muutaman olen vaihtanut kokeilujeni perusteella toisiin. Koossa on nyt setti, joka riittää minulle ainakin tämän kesän.

Valitessani mailojani kiinnitin huomiota lähinnä kahteen seikkaan, varren pituuteen ja mailan loftiin. Tavoitteena oli löytää tasaisin välein muuttuvat loftit ja vastaavasti sopivasti lyhenevät mailat. Tietysti mailan tuli ensikokeilussa tuntua jokseenkin miellyttävältä mutta mitään mittariahan lyöntituntumaan ei ole.

Setissäni on siis kahdeksan mailaa:

  1. Auchterlonie brassie. Mailan on tehnyt D&W Auchterlonie St.Andrewsista. Lofti noin 15 astetta ja varsi noin 104 senttiä. Maila on ajalta 1910-20.

  2. Stewart 1 iron. Lavan on takonut Tom Stewart ja sen on koonnut D&W Auchterlonie St.Andrewsista. Sen lofti on noin 22 astetta ja varren pituus on noin 95 senttiä. Maila on 1910-luvun lopulta.

  3. Stewart mid-iron. Myyjä J.A.Steer Blackpoolista 1909 alkaen vuoteen 1932. Lofti noin 29 astetta. Varsi noin 94 cm. Maila on 1920-luvulta.

  4. Stewart Davega mashie. Mailan on tehnyt ja myynyt Tom Stewart St.Andrewsista. Mailan lofti on noin 35 astetta ja sen varsi on noin 92 cm. Maila on 20-luvulta.

  5. D.Watt mashie. Mailan on tehnyt David Watt, klubipro Levenissä 1907-17. Mailassa on noin 40 asteen lofti ja varsi on noin 90 cm. Maila 1910-luvulta.

  6. PRO mashie niblick. Mailan on tehnyt Leyland/Goudie myynyt Binns Ltd Sunderlandista. Lofti noin 45 astetta ja varsi noin 89 cm. Maila 1920-luvun lopulta.

  7. Mitre niblick. Mailan tekijä Hendry&Bishop. Mailan lofti noin 50 astetta ja varsi noin 90 senttiä. Maila on 1920-luvun alusta.

  8. Braid-Mills 1915 model mallet alumiiniputteri. Mailan tekijä on Standard Golf Company vuoden 1915 jälkeen. Mailan lofti on noin 8 astetta ja sen varsi on noin 78 cm.

Olen erityisen tyytyväinen pitempiin rautoihini. Verrattuna normaalipeliini nykyaikaisilla mailoilla olen päässyt melko lähelle samaa tasoa. Lyhyemmät raudat tarvitsevat vielä opettelua ja saattaapa niistä joku vielä vaihtuakin. Tällä hetkellä etsin Stewartin mailoja, jotka sopivasti korvaavaisivat noita lyhyempiä mailoja. Sitten settini valmis.