HIKKORIGOLFIA KEIMOLASSA


Kesäkuussa 2007 pidetyn Finnish Hickory Tourin osallistujat ryhmäkuvassa.

Hikkorigolf tuli Suomeen muutama golfkausi sitten. Tarkalleen ottaen ensimmäisen kerran sitten 30-luvun hikkorimailoilla taidettiin pelata Keimolan talkooscramblessa keväällä 2005. Olin juuri ollut Walesissa pelaamassa ensimmäiset hikkorikierrokseni ja innostuin niin, että lähdin Keimolan kauden avaukseen omasta mailakokoelmastani ottamillani antiikkimailoilla. Eihän siitä mitään tullut. Kirkan kolmosella katkaisin jo toisen varren mukanani olleista kuudesta mailasta. Loppukierroksen pelailinkin sitten vain lyhyttä peliä, pitkät mailat kun olivat päreinä.

En kuitenkaan masentunut vaan aloin selvittää, miten pelattavia mailoja kunnostetaan ja korjataan. Hankin tietoa parista kirjasta, netistä ja tutuilta, jotka ovat pelimailoja kunnostaneet jo pitkään. Kauden kuluessa sain koottua muutaman setin jotka kestivät peliäni paremmin. Silloin tällöin pelasin Keimolassa kierroksen tai ysin hikkoreillani ja joka kerta sain ihmetteleviä katseita ja kysymyksiä mailoistani. Pelikin alkoi sujua paremmin. Syksyllä Aulangon vanhalla kentällä sitten pelattiin ensimmäinen Finnish Hickory Open ja mukana oli kokonaista neljä pelaajaa, osa omilla mailoillaan, osa minun lainaamillani mailoilla. Hikkorigolf oli saanut alkunsa Suomessa.


Sade keskeytti Hickory Tourin finaalin.

Keimola ja keimolalaiset vahvasti mukana

Keimola ja keimolalaiset ovat olleet mukana vahvasti alusta alkaen. Jo ensimmäisenä varsinaisena pelikesänä 2006 oli Keimolassa yksi kilpailu hikkorimailoilla, Finnish Hickory Tour järjesti yhden osakilpailun kentällämme.

Kaudella 2007 Keimolassa pidettiin Hickory Tourin avausosakilpailu kesäkuun alussa. Mukana oli toistakymmentä pelaajaa joista yli puolet seurastamme. Keimolalaiset kunnostautuivat ottamalla kolmoisvoiton Lennart Sandgrenin johdolla. Parhaan lyöntituloksen pelasi Mika Hjorth, hänkin Keimolasta. Lennart oli aloittanut hikkoripelin pari päivää aikaisemmin.

Mika Hjorth oli seuraavan, Kytäjän osakilpailun ylivoimainen voittaja pelaamalla bruttotuloksen 73. Se on kaikkien aikojen paras hikkorimailoilla Suomessa pelattu tulos. Mika voitti tuloksellaan molemmat sarjat. Toiseksi tulleen amerikkalaisen Chris Deinleinin jälkeen tuli jälleen pari keimolalaista.


Lennokas avaus, Lennart Sandgren. Kuva Jukka Tabermann.

Seuraavat osakisat pelattiin Harjattulassa, Lappeenrannassa ja Vuosaaressa. Myös näissä kisoissa voitto tuli Keimolaan. Turussa ja Lappeenrannassa voittaja oli Antti Paatola ja Vuosaari oli taas Mika Hjortin heiniä Antin ollessa toisena.

Tourin finaali pelattiin jälleen Keimolassa syyskuun puolivälissä. Keli ei oikein suosinut tätä kisaa. Koko aamupäivän jatkunut sade taukosi juuri kun ensimmäiset starttasivat Kirkan ykköseltä. Sateetonta kesti kuitenkin vain pari tuntia. Juuri kun viimeinen ryhmä lopetteli yhdeksikköä alkoi sade uudelleen. Tällä kertaa sade olikin niin rankka, että kisa jouduttiin keskeyttämään kaikkien ehdittyä pelata ulosmenonsa.

Lopputuloksiin keskeytyksellä ei ollut suurta merkitystä. Mika Hjorth oli jälleen parhaana sekä tasoituksin että ilman. Seuraavat sijat tulivat myös Keimolaan Lennart Sandgrenin ja allekirjoittaneen toimesta. Päivän tulostaso ei ollut hyvä johtuen hyvin kosteista oloista. Päivän upein suoritus nähtiin ysiväylällä. Se pelattiin 410 metrin mittaisena. Mika löi reilun parisataametrisen avauksensa keskelle väylää. Jatkolyönti 190 metristä korotetulle griinille päätyi väyläpuulla lyötynä alle kahteen metriin lipusta. Eagle-putti upposi helposti. Harvoin tuohon kukaan yltää nykyaikaisillakaan välineillä.

Suomen mestaruuskisa keimolalaisten heiniä


Mika Hjorth, kauden ehdottomasti paras hikkoripelaajaa.

Hikkorikauden kohokohta oli ensimmäinen Suomen mestaruuskisa, joka pelattiin Talissa syyskuun loppupuolella. Kisassa pelattiin naisten ja miesten lyöntipelimestaruudesta. Lisäksi pelattiin kaikkien osallistujien kesken tasoituksellinen Finnish Hickory Open. Kisan järjesti Suomen Golfhistoriallinen Seura.

Seuramme jäsenet menestyivät tässäkin kisassa mainiosti. Miesten sarjassa neljän ensimmäisen joukossa oli kolme meikäläistä. Mika Hjorth voitti totuttuun tapaan ensimmäisen miesten Suomen mestaruuden. Kolmantena ja neljäntenä olivat Jussi Markkanen ja Antti Paatola. Antti voitti Finnish Hickory Openin. Tässä sarjassa Mika oli kolmas ja Jussi neljäs. Mestaruuskisakierros oli Markkasen Jussin ensimmäinen hikkorikierros ja tulos oli heti erinomainen. Harmi, että naisten sarjassa ei ollut yhtään Keimolan ladyä mukana, olisi voitto varmaan otettu siinäkin kisassa.

Ensi kesänä jatketaan.

Tämä hikkorikausi siis meni vahvasti keimolalaisten hallinnassa. Yhtään voittoa missään kisassa ei mennyt kolmikon Mika, Lennart ja Antti ohitse miesten puolella. Keimolalla on siis paljon puolustettavanaan tulevalla kaudella. Ensi kesänä Hickory Tour tulee jälleen Keimolaan. Tällöin jokaisella jäsenellämme on todella edullinen tilaisuus kokeilla hikkorigolfia. Toivottavasti silloin näemme runsaan osanottajajoukon ja keimolalaisten voittokulku jatkuu. Mahdollisesti jossain klubitapahtumassakin on mahdollista kokeilla hikkorimailoilla.