UPEA HIKKORIVIIKONLOPPU HARJATTULASSA


Joukkueet ryhmäkuvassa ennen tiukkaa maaottelua. Vasemmalta Antti Paatola, Jussi Markkanen, Mika Hjorth, Michael Edin, Leif Johansson, Lassi Tilander, Bert-Olof Pettersson, Patrick Andersson, Pehr Thermaenius ja Ken Chapman.

Suomi ja suomalaiset voittivat

Hikkorikesän 2008 huipennus pelattiin Harjattulassa viikonloppuna. Suomi ja Ruotsi ottivat yhteen perjantaina epävirallisessa maaottelussa ja lauantaina pelattiin avoimista Suomen mestaruuksista. Molemmat päivät olivat menestyksiä, maaottelussa Suomi voitti Ruotsin ja mestaruudet jäivät Suomeen.

Hikkoriviikonloppuun osallistui kolmisenkymmentä hikkori-innostunutta, heistä viisi Ruotsista. Niinpä viikonloppu aloitettiin pelaamalla ensimmäinen maaottelu Suomen ja Ruotsin hikkorigolfareiden välillä. Suomen Golfhistoriallista Seuraa edustivat joukkueen kapteenina Antti Paatola ja jäseninä Lassi Tilander, Jussi Markkanen, Ken Chapman ja Mika Hjorth. Heistä Antti, Jussi ja Mika ovat Keimolan pelaajia kun taas Lassi ja Ken pitävät kotikenttänään Talia.

Match play Sunningdale-säännöllä


Suomen Golfhistoriallisen Seuran puheenjohtaja Lassi Tilander voitti Bert-Olof Petterssonin.

Maaottelu pelattiin reikäpelin hieman tavallisuudesta poikkeavin säännöin. Käytössä oli ns. Sunningdale-sääntö ja pelit pelattiin ’holes up’. Sunningdale-sääntö tarkoittaa sitä, että jos jossakin vaiheessa kierrosta toinen pelaajista on kaksi reikää häviöllä, hän saa seuraavalla väylällä yhden lyönnin tasoituksen vastustajaltaan. Näin taattiin että ottelut pysyivät tasaisina loppuun asti. Muutenhan ottelut pelattiin ilman tasoituksia. Holes up puolestaan merkitsee sitä, että ottelut pelattiin loppuun asti ja kaikki voitetut väylät laskettiin. Näin toinen joukkue voittamalla yhden ottelun reilusti voi kuitata montakin niukkaa häviötä. Pelimuoto myös takaa, että lopputulokset ratkaistaan aina viimeisellä viheriöllä. Vastaava pelimuoto on käytössä useimmissa hikkoriotteluissa Britanniassa kun hikkoripelaajat pelaavat otteluita klubijoukkueita vastaan.

Otteluparit arvottiin lukuunottamatta joukkueiden kapteeneita, jotka asetettiin luonnollisesti vastakkain. Kumpikin kapteeni asetti pelaajansa haluamaansa järjestykseen ja näin syntyi mielenkiintoisa ottelupareja.

Tasaisia otteluita

Ensimmäisenä starttasivat Suomen Golfhistoriallisen Seuran puheenjohtaja Lassi Tilander ja hänen ruotsalainen vastustajansa Bert-Olof Pettersson. Ottelu alkoi Lassin lievällä hallinnalla ja ennen pitkää ruotsalainen pääsi käyttämään ensimmäistä kertaa Sunningdale-tasoitusta. Se käänsikin pelin ja pikku hiljaa Bert-Olof siirtyi johtoon. 16. tiille saavuttaessa Lassi oli 2 down ja sai vuorostaan tasoituslyönnin. Tätä Lassi ei jättänyt käyttämättä vaan voitti seuraavan väylän. Vauhtiin päästyään Lassi voitti myös seuraavan ja viimeiselle 18. tiille siirryttiin tasatilanteessa. Lassin hyvä vire jatkui ja niin hän vie tämänkin väylän ja samalla koko ottelun 1 up. Suomi siirtyi johtoon.


Toinen pelipari, Jussi Markkanen ja Michael Edin

Toisena parina starttasivat Jussi Markkanen ja Michael Edin. Myös tässä ottelussa johto vaihteli useampaan kertaan. Alkuväylillä Michael hallitsi ja Jussi joutui ensimmäisenä tukeutumaan tasoitussääntöön. Se auttoi ja ennen pitkää Jussi siirtyi johtoon ja oli Michaelin vuoro saada tasoitusta parikin eri kertaa. 18. tiille saavuttiin Jussin johtaessa 1 up ja edessä oli haastava lopetusreikä. Jussi pelasi aggressiivisesti ja päätyi toisella lyönnillään griinibunkkeriin. Michael väisteli bunkkerit taidolla ja onnistui tasoittamaan pelin. Suomi johti edelleen koko ottelua 1 up.

Kolmantena parina starttasivat joukkueiden kapteenit, Pehr Thermaenius ja Antti Paatola. Myös tämä ottelu eteni tasaisesti. Kahden pelialueelta ulos suuntautuneen Antin lyönnin seurauksena seitsemännen väylän jälkeen Pehr siirtyi kuitenkin jo 2 up. Antti hyödynsi välittömästi saamansa edun ja kavensi seuraavalla. Myös seuraava meni Antille ja puolivälissä ottelu oli tasoissa. Sitten voitettiin vuorotellen, Pehr 1 up, Antti tasoitti ja jälleen Pehr 1 up. Väylällä 13, joka on lyhyt par-5, Antti onnistui chippaamaan birdien ja tasoittamaan pelin jälleen. Seuraavalla jatkui Antin hyvä ote ja pitkä par-putti vei suomalaisen ensimmäistä kertaa johtoon. Seuraavat väylät tasattiin ja viimeisellä tiillä oltiin edelleen tilanteessa 1 up Suomelle. Tasaisten avausten jälkeen Pehr löi lähestymisensä vaikealle griinille hienosti alle kolmen metrin päähän lipusta. Antti vastasi päätyen toisellaan noin viiden metrin päähän. Antin putti livahti hieman ohi päätyen kuitenkin niin lähelle, että sen Pehr antoi. Pehin putti meni kupin reunaa nuollen alamäkeen metrin pitkäksi ja epäonnekseen hän pisti vielä paluuputinkin ohitse. Antti voitti kahdella ja Suomi siirtyi tilanteeseen 3 up.


Joukkueiden ankkurit, Mika Hjorth ja Leif Johansson

Seuraavina vuorossa olivat Suomen Ken Chapman ja Ruotsin Patrick Andersson. Patrick pitkälyöntisenä hankkiutui johtoon väylillä mutta Ken tarkkana lähipelaajana tuli rinnalle aina griineillä. Niinpä peli oli tasainen kaiken aikaa ja päättyi tasan. Suomi ole edelleen 3 up. Viimeisessä parissa pelasivat Mika Hjorth ja Leif Johansson. Mika on Suomen parhaita hikkoripelaajia ja Leif kuuluu Ruotsin parhaimmistoon veteraanisarjassa. Viikko sitten pelatuissa Ruotsin mestaruuskisoissa hän tuli toiseksi sarjassaan tuloksellaan 82. Luvassa oli siis tasainen ottelu.

Toisin kuitenkin kävi. Mika otti ohjat alusta lähtien. Pian oltiin tilanteessa, että Mika oli 2 up ja Sunningdale antoi Leifille tasoituslyönnin. Leif osasi hyödyntää mahdollisuutensa ja peli vaihteli jatkuvasti Mikan 1 up ja 2 up tilanteiden välillä. Viimeisen väylän Mika voitti huolimatta tasoituksesta ja näin päädyttiin Mikan voittoon 3 up. Suomi oli voittanut ensimmäisen ottelun kuuden reiän erolla rakkaaseen vastustajaansa ja kiertopalkinto jäi Suomen Golfhistoriallisen Seuran haltuun.


Voittajan puhe, Mikko Laihonen

Mestaruudet jäivät Suomeen

Seuraavana päivänä pelattiin tasoituksettomana lyöntipelinä hikkorigolfin Suomen mestaruuksista ja samalla tasoituksilla Finnish Hickory Open tittelistä. Mukana olivat edellisen päivän tappiosta sisuuntuneet ruotsalaiset ja tietysti edellisen vuoden mestarit puolustamassa mestaruuksiaan. Lisäksi mukaan oli saatu joukko Harjattulan omia hyviä pelaajia Harjattula GCC:n toimitusjohtaja Juha Laukkasen johdolla.

Naisten sarjassa oli mukana neljä pelaajaa ja suosikin paineita kantoi edellisen vuoden voittaja, Pickalan Kaisu Sjöblom. Kaisu kesti paineet ja otti voiton yhden lyönnin erolla Vuosaaren Tea Sahlbergiin. Tulostaso edellisestä vuodesta on parantunut huomattavasti. Kun viime vuonna voittotulos oli 124 oli se nyt 108, parannusta lähes yksi lyönti reikää kohden.

Miesten puolustava mestari Mika Hjorth sai vastaansa kokeneiden ruotsalaispelaajien lisäksi tasokkaan joukon aloittelevia hikkoripelaajia Turun seudulta. Suurimpana haastajana pidettiin kotikentällään pelaavaa Mikko Laihosta jonka tasoitus on niinkin hyvä kuin +2. Kamppailu voitosta käytiinkin näiden kahden välillä. Mikan epäonninen seikkailu bunkkerissa viimeisellä väylällä toi yhden lyönnin voiton Mikko Laihoselle tuloksin 78 ja 79. Seuraavina tuloksessa 83 olivat Mika Mäki Harjattulasta, paras ruotsalainen Bert-Olof Petterson ja Harjattulan Petteri Lehtonen. Kaikki osallistuneet ruotsalaiset olivat kymmenen ensimmäisen joukossa.


Finnish Hickory Openin voittaja Kim Hietamäki

Tulostaso myös miesten kisassa nousi selvästi. Viime vuoden voittotulos olisi riittänyt vasta kuudenteen sijaan. 16 suomalaista pelaajaa pelasi tänä vuonna alle sadan tuloksen, viime vuonna siihen pystyi ainoastaan neljä pelaajaa.

Hikkorigolfin SM-kisan tulokset löytyvät Harjattulan GCC:n internetsivuilta kohdasta kilpailukalenteri.

Uusi voittaja Finnish Hickory Openissa

Neljättä kertaa pelattu Finnish Hickory Open sai jo neljännen voittajansa. Tasoituksin pelatun kilpailun voitti tänä vuonna Nakkila Golfia edustava Kim Hietamäki tuloksella 77. Hänelle jäi kaksi lyöntiä Mika Hjorth jolle puolestaan lyönnin jäi Jussi Markkanen. Seuraavat, voittoa puolustanut Antti Paatola ja kolme ruotsalaispelaajaa, jäivät jälleen yhden lyönnin Markkasesta joten kisa oli hyvin tasainen. Myös tasoituskisassa tulostaso on parantunut viime vuodesta merkittävästi.

Kisaviikonloppu Harjattulassa oli erittäin onnistunut niin sään, kilpailujärjestelyjen kuin muidenkin järjestelyjen osalta. Kenttä hieman kärsi kuivuudesta mutta sehän sopii oikein hyvin hikkorigolfiin. Kisan jälkeen järjestetyllä juhlapäivällisellä oli palkintojenjaon lisäksi puheita ja esityksiä golfin historiasta niin Turun seudulla kuin laajemminkin.


Taisto alkakoon. Matkalla lähtöpaikalle.