Hickory Grail palasi Eurooppaan, Ruotsin mestaruus jäi kotimaahan


Joukkueet yhteiskuvassa avajaisten yhteydessä

Hieno ja perinteikäs kamppailu

Vuonna 2000 aloitettu Hickory Grail pelattiin nyt kuudennen kerran. se pelataan vuorotelleen USA:ssa ja Euroopassa. Tähän asti kaikki Euroopassa pelatut ottelut on isännöinyt Kilspindie Golf Club Skotlannissa. Ensimmäistä kertaa ottelu tuotiin mantereelle ja samalla osanottajien kansallisuudet monipuolistuivat. Euroopan joukkueessa oli mukana pelaajia Englannin ja Skotlannin lisäksi Ruotsista, Saksasta ja Suomesta. Myös jenkkipelaajat olivat eri puolilta maata suurimman edustuksen ollessa Texasista.


14. väylä, 180 metrin par-3 kohti Falsterbon vanhaa majakkaa

USA voitti kaksi ensimmäistä ottelua jotka molemmat pidettiin Skotlannissa. Kolmannella kerralla vuonna 2003 ottelu pelattiin St Andrew’s Golf Clubilla New Yorkissa ja yllättäen Eurooppa voitti. Euroopan joukkueen onnistui puolustaa voittoaan kaksi vuotta myöhemmin Skotlannissa ottelun päättyessä tasan ja kannun jäädessä siten Eurooppaan. Kaksi vuotta sitten ottelu pelattiin Texasissa ja isännät voittivat vakuuttavasti. Nyt oli siis Euroopan vuoro tasoittaa voitot.

Nelinpelit aloittivat kisan

Juhlavan avajaisseremonian ja lounaan jälkeen päästiin tositoimiin. Torstai-iltapäivän ohjelmassa oli kuusi fourball-ottelua. Kisan aloittivat joukkueiden etukäteen parhaat eli Euroopan joukkueen tour-pelaajat Pierre Fulke ja Adam Mednick vastassaan USA:n hikkorigolfin Tiger Woodsiksikin kutsuttu Randy Jensen ja pro Mike Stewens. Viidennessä ottelussa matkaan lähti Eurooppaa edustamaan suomalaispari Mika Hjorth ja Antti Paatola. Vastaansa he saivat jokaiseen Grailiin tähän mennessä osallistuneen John Crow Millerin Dallasista, Texasista ja ensi kertaa Grailissa pelaavan Curt Simpsonin Bostonista.

Eurooppalaiset ottivat päivän otteluissa pienen edun. Otteluista kolme päättyi eurooppalaisten voittoon ja yksi tasan. Näin tilanne ensimmäisen päivän jälkeen oli Euroopalle 3,5 – 2,5. Eurooppalaisia voittajia olivat ruotsalaispari Fulke-Mednick,, englantilais-ruotsalainen pari Tony Norcott ja Jörgen Linse sekä suomalaispari Hjorth-Paatola. Suomalaisten voitto oli päivän selkein ottelun päättyessä jo 14. griinillä lukuihin 5/4.


Pierre Fulke bunkerista

Perjantai-aamuna oli pelivuorossa kuusi foursome-ottelua. Yhtä poikkeusta lukuun ottamatta Euroopalla oli tulessa kokonaan uudet pelaajat. Pelit olivat tasaisia ja päättyivät 3-3. Kokonaistulos oli ennen singeleitä Euroopan niukka etu 6,5 – 5,5.

Singelit huipensivat ottelun

Lounaan jälkeen alkoivat singelit. Kaksitoista paria lähtivät vuorollaan matkaan. Odotettavissa oli tiukkoja otteluita. Useassa ottelussa johto vaihtui matkan varrella. Eurooppalaisilla oli hieman vahvempi alku ja kun puolet otteluista oli perillä, oli Eurooppa kasvattanut johtoaan yhdellä pisteellä. Sitten Eurooppa voitti neljä ottelua peräkkäin ja Grail oli ratkennut. Singel-ottelut päättyivät Euroopalle 8 - 4 ja koko ottelu kääntyi Euroopalle 14,5 - 9,5.

Mika Hjorth oli yksi voiton takuumiehistä. Hän voitti myös singeliottelunsa selvästi 4/3 vaikka vastassa oli molemmissa nelinpeleissä voittoisasti pelannut Bill Farmer Texasista. Muita kahden voiton pelaajia Euroopan joukkueessa olivat ruotsalaiset Pierre Fulke, Adam Mednick, Claes Kvist ja Klas Ohlsson sekä skotti Willie Tanner. Amerikkalaisista selvästi parhaiten pelasi Mark Wehring joka voitti kaikki käymänsä kolme ottelua.


Roger Hill luovuttaa kannun

Ottelun jälkeen oli juhlava hetki kun amerikkalaisten kapteeni Roger Hill luovutti Hickory Grailin Euroopan kapteenille, skotti David Kirkwoodille Euroopan joukkueen juhliessa.

Ruotsin hikkorimestaruus ratkesi uusinnassa.

Hienon kisaviikonlopun päätti lauantaina pelattu Ruotsin avoin hikkorimestaruus. Kisa oli kaikkien aikojen suurin hikkorikilpailu jossa pelasi yhteensä 187 pelaajaa. Ensimmäiset lähtivät kentälle kello 6.15 aamulla ja uusinnan ratkaissut putti upposi 14 tuntia ja kymmenen minuuttia myöhemmin. Tällaisen kilpailun läpivienti oli mahtava näyttö kisaorganisaatiolta.

Kilpailun voitosta uusinnassa pelasivat ruotsalaiset Pierre Fulke ja Per G Nyman. Kummankin tulos oli 74 eli +3. Kolmanneksi tuloksella +5 tuli jenkki Mark Wehring.

Uusinnassa pelattiin klubille päättyvää väylää 7 joka on lyhyt mutta haastava dog leg par4 griinin ollessa hyvin bunkkeroitu. Ensimmäisellä uusintareiällä Fulke oli keskellä väylää kun taas Nyman oli selvästi haastavammassa paikassa väylän ulkopuolella. Molemmat kuitenkin löysivät hyvin griinille ja tasasivat väylän parilla. Toisella yrittämällä Nyman löysi väylän keskustan kun taas Fulke löi lyöntinsä selvästi leveäksi päätyen lähes naapuriväylälle. Lähestyminen sieltä jäi griinin ulkopuolelle reilut viisi metriä lipusta kun taas Nyman päätyi lipun viereen noin 1,5 metriin reiästä. Fulken chippi jäi vajaaksi ja Nyman ratkaisi mestaruuden upottamalla birdieputtinsa.


Per G Nyman suunnittelee voittoputtiaan. Vajaa minuutti mestaruuteen.

Per G Nyman on entinen Tour-pelaaja joka on voittanut Challenge Tourilla kahdesti, vuosina 1999 ja 2005. Vuonna 1999 hän sijoittui Volvo Finnish Openissa viidenneksi.

Suomalaisia mukana oli neljä. Heistä parhaana Mika Hjorth 86 lyönnillä oli sijalla 35. Parhaat mehut oli pelattu jo Grail-otteluissa. Muut suomalaiset, Jussi Markkanen, Risto Lehtinen ja Antti Paatola olivat tulosluettelon häntäpäässä.